Lavt selvværd i parforholdet.
Der er flere grunde til at man som voksen døjer med lavt selvværd. Det har ofte rod i barndommen. Det kan være den måde dine forældre var på der spiller ind i forhold til at du har lavt selvværd. Det kan fx være at du er vokset op i en familie der stillede utroligt høje krav. Med forældre der stiller meget høje krav, som et barn næsten umuligt kan indfri, giver det barnet en oplevelse af, aldrig at slå til at kunne leve op til mors og fars krav.
Lavt selvværd kan også bunde i mobning. Et barn der udsættes for mobning i længere tid oplever sig selv som forkert, som udenfor og en de andre ikke vil lege med. Det vil opleves som mindre værd. Det kræver en voksen veludviklet identitet, at stå imod den slags ubehageligheder.
Det kan også være at det lave selvværd kommer af, at du i længere tid har været i parforhold med en meget kritisk og krævende partner. En der altid forlangte at alle ting skulle være perfekte. Det er nedbrydende at være i sådan et parforhold. Ingen er perfekt og det er derfor et urimeligt krav at stille til sin partner. Det vil give lavt selvværd i parforholdet
Hvad kan du selv gøre?
Sørg for at der er balance i de krav du stiller dig selv. Forsøg hele tiden at tænke på om det er realistiske krav du stiller til dig selv. Er det fx krav du kunne finde på at stille til andre også. Er det krav der er inden for rækkevidde. Og har du mulighed for at gennemføre. Det er vigtigt st sætte barren lidt ned, med realistiske krav, så du når dine mål.
Da ingen er perfekte, betyder det også at vi engang imellem fejler. Det vil du også gøre. Det tager tid at ændre vaner og mønstre. Se om du kan have medfølelse med dig selv, når det ikke går som du håbede på. Vær nænsom og anerkend dig selv fordi du prøvede og gjorde hvad du kunne. Vær medfølende når du begynder at tænke de negative tanker om dig selv og vend så om og find medfølelsen frem. Det er okay du er okay og du kan prøve igen eller lave lidt om så du kan komme videre med opgaven.
Selvkærlighed er en anden måde at beskrive det på. Mange synes dog at det er svært. Du kan med fordel tænke på dig selv på denne måde: Tænk på at du har et lille barn inden i der trænger til omsorg og kærlighed. Og som absolut minimum venlig opmærksomhed. Du kan også finde et billede af dig selv som lille og hænge det op på. køleskabet. Smil til barnet og send det kærlige tanker hver gang du går forbi.
Gode råd ved lavt selvværd:
Undgå negative tanker. Prøv at vænde dem om til positive. Så i stedet for at tænke: der sagde jeg noget dumt, så tænk på at du prøvede at sige det så godt som du kunne. Eller tænker du mest på din krop som tyk eller grim, så øv dig i at tænke på, at du har en smuk krop der passer til dig og har mange erfaringer sammen med dig. Kroppe er forskellige. At tænke dårligt om sig selv styrker ikke lavt selvværd. Helle Joof skriver i sin bog, Papmagereglen: ” Du skal tale pænt til din krop, ellers bliver den ked af det”
Ros dig selv mere end du lige tænker du har brug for. Det er vigtigt for din hjerne og krop at mærke og føle din egen anerkendelse. Anerkend dig selv for de gode forsøg de gode påfund og de gode initiativer du tager.
Tilgiv dig selv og kom videre og lad være med at hænge dig i fortiden. Få talt om det du fortryder og prøv at komme videre. ALLE laver fejl og det er derfor vigtigere at være god til st sige undskyld, hvor det er nødvendigt eller gøre det godt igen. Sig pyt. Prøv at sige pyt.
Så er der bekymringer..
Åh hvor bekymringer kan få meget opmærksomhed og plads i vores liv. Sæeligt når vi bokser med lavt selvværd. Det er helt utroligt hvor meget vi kan bekymre os på forhånd. Hvad vil der ske? Hvad skal jeg sige? Hvad tænker de andre? Hvordan vil det blive?
Bekymringer river os ud af nuet og muligheden for at leve livet lige nu. Bekymringer frarøver os muligheden for at bruge tiden på at være medfølende og nænsomme mod os selv. Det er nogle gange rigtigt svært at ændre. Men prøv dette:
Giv dig selv lov til at være bekymret én gang om dagen. I fx 1 time. Beslut dig for at give den gas med bekymringer i den time. Bare tænk på alle de bekymringer du kan finde i livet. Når bekymringstimen er ovre, så øv dig i at tænke på noget rart og blive i de rare tanker. Kommer der en bekymring ind – så stop den og fortæl, at den må komme igen i morgen i bekymringstimen. Gør det igen og igen. Også her kan du med fordel være tålmodig og nænsom ved dig selv. Det tager tid at ændre hjernens vaner. Især de dårlige vaner.
Fat mod.
Hvis du har svært ved at klare dig igennem lavt selvværd alene, så fat mod. Du er ikke alene. Og du er meget velkommen til at kontakte mig.
Jeg tilbyder et trygt rum, hvor du kan undersøge og arbejde med det som du er fanget af, og arbejde med, hvordan dine nye indsigt vil berige dit liv og dine relationer.
Det er ofte nødvendigt at arbejde med sammen med et andet menneske, for det er i relation og sammen med et andet menneske og gerne en terapeut der nænsomt kan stille de rigtige spørgsmål og trygt hjælpe dig med at løsne de følelsesmæssige bindinger. I det terapeutiske rum er det muligt at udvikle sig og overkommer kriser eller smerte. Har du ikke haft støtte og mulighed for det i din opvækst, så kan du stadig arbejde med som voksen, i terapi.
Læs mere om mig som terapeut her
PÅ netdokter skriver de også og lavt selvværd og om at det kan ændre sig gennem livet. Læs med her